Sokszínű világ – sokszínű angol frizura divat

Sokszínű világ – sokszínű angol frizura divat

London 2019

A már számomra megszokott kép: metropol város, már az utcán szembetűnik a sokszínűség. Talán a sok féle kultúra jelenléte tükröződik vissza az angol frizura divat sokszínűségében is.
Különböző kultúrák elemeit építik be a haj divatba, például az afro fonások továbbra is kedvelt diszítőelemei a legnevesebb fodrászakadémiák kollekcióinak. Tradicionális elemek keverednek öltözékben és hajviseletben is.

A férfi frizuradívat esetében 2 kulon stilust emlitunk meg: visszatért a klasszikus forma, amely az elmúlt évek nagy nyertese volt: rövid kontúr, befésült haj, szakáll. Ennek a stílusnak köszönhetően újranyíltak a régi idők borbélyüzletei, a barber shop-ok a világ minden táján. Ugyanakkor megjelentek az új férfi imidzsek, olyan formákkal, melyek kicsit a Beatles korszak hajviseleteire emlékeztetnek: hosszabra növesztett kontúrhajjal és enyhén rendezetlen hajformával.

A millenium generáció külön frizura és öltözködési stílust képvisel. Nem számít a viselő neme, sokkal inkább a személyisége. Bármit viselnek: a rövid hajformáktól az egészen hosszúig, az enyhén színezett hajtól az erős neon árnyalatú színekig. Ők azok, akik filctollal átszínezik a cipőjüket, matricákkal teszik személyesebbé a hátizsákjukat, gördeszkájukat, rollert, bukosisakot. Az öltözködésükben pedig – számomra úgy tűnik-, mintha véletlenszerűen vennék egymásra a ruhadarabokat, nem követve semmilyen divatirányzatot, vagy egy már bejáratott stílust. Ezt követik frizura viseletben is.

A női frizura divat pedig, eddigi pályafutásom során a legváltozatosabb (csak a TONI&GUY hat különböző irányzatot mutatott be).
A rövid haj meghatározója férfiasra vágott geometrikus forma. Egy másik jellemzője a határozott élénk színn.
A félhosszú haj és bob hajviselet továbbra is jelen van, a fül alattira vágott, rövidebb egyenes formáktól kezdve, a kicsit kerekített, elől rövidebb, hátra hosszabodó sassoon formákig, úgy sima, mint hullámos, vagy egészen göndör haj struktúrában. Színválasztáskor kötelezően több színt, vagy azon a színen belül több árnyalatot festünk.

A hosszú haj egyik vezető vonala a “californian style”, (relax attitude), ami fufrut, enyhén fokozatosan, lépcsőzetesre vágott formát jelent, melyet kicsit charlie-ra, ’80-as évek diszkóirányzatára hasonlítóra fésülünk. A hosszú haj talán a legváltozatosabb frizurák alapja, enyhe hullámoktól az egészen göndörig miden divat: fonások es göbözések. Színekben az ombre, baleyage továbbra is divat.

Az idei Alternativ Hair Show egy 37 alkalommal megrendezésre kerülő, lenyűgöző esemény, melyet idén a világ 15 leghíresebb fodrász nevezetessége keltett életre egy-egy külön előadással. Céljuk most is, mint minden alkalommal, a jótékonykodás, a leukemiás gyermekek és családjaik megsegítése (idén, csak egy este alatt sikerült több mint 160.000 eurót összegyűjteni). A show idei főcíme PARODY (Paródia). Egy közel 3 orás show alatt a 15 különálló csapat bemutatóját követhettük végig. Magával ragad a hangulat, a frizurák, a koreográfia. Hang és fénytechnika bevonásával próbálja mindenik csapat átadni a résztvevőknek azokat az érzeseket, gondolatokat, amelyek az elmúlt időszakban a legtöbbet foglalkoztatták őket. Számomra a legelgondolkodtatóbb, legérzékenyebben érintő előadások a Toxic fashion és a Favourite című produkciók voltak, és még két olyan bemutató, ami az embert mint robotot mutatta be, – úgy mint kiszámítható, gépies szokások és viselkedés, és mint hasonlóságok: függőség a technológiától, elektronikai eszközöktől.
A fodrász szakmát ugyanaz foglalkoztatja, mint más ágazatokat, pont úgy halad a világ sodrásával, és ez tükrőződik vissza a hajviseleti trendekben is, amit diktál.