A hidratálás

A hidratálás

Dan Antoaneta trainer [comfort zone]

Dan Antoaneta trainer [comfort zone]

        Egy számomra nagyon érdekes és fontos témával kezdeném a szépségápolásról szóló beszámolónkat, mégpedig a hidratálással. Szóljunk néhány szót a „mindennapi vizünk”-ről. Jól ismert tény, hogy szervezetünk 70% vizet tartalmaz, a vérünkben 80% a víz, míg az agyunk 75%-a víz. Ennek ellenére folyamatosan fel kell hívni a figyelmet arra, hogy naponta igyunk vizet. A mennyiség, bizonyos tényezőktől függ.

Ha átlagos súlyú testalkattal rendelkezel és viszonylag ülő életmódot folytatsz, akkor naponta 1,5-2 liter víz fogyasztása elégséges. Amennyiben aktív életet élsz és sokat sportolsz, napi 3 liter vízre van szükséged. Ezt a mennyiséget azok számára is ajánljuk, akik hízásra hajlamosak.

A víz nem csak az izzadsággal távozik a szervezetből, hanem a lélegzéssel és a kiválasztó szerveken keresztül is. Bizonyított tény, hogy az elégtelen vízfogyasztás a toxinok felhalmozódásához vezet , az anyagcsere lelassul, súlygyarapodás következik be, stb. Sokan nem szívesen isznak vizet, ezért úgy gondolják, hogy csökkenteniük kell a vízfogyasztást! Hibás felfogás! Minél kevesebb vizet viszünk be a szervezetünkbe, az annál nagyobb mennyiséget tartalékol. Testünk naponta kb. 2,5 liter vizet veszít. Ha testmozgást végzünk, növelnünk kell a vízfogyasztást. A legjobb, ha nagyobb mennyiséget iszunk, mint amennyit kiizzadunk. A szomjúság érzése, a test első jelzése a dehidratációról, ezért ne várjunk addig a vízivással, amíg szomjasak leszünk. Igyanak időnként egy kisebb mennyiséget, ez idővel szokásukká válik és tapasztalni fogják, mennyivel jobb lesz a közérzetük, ha a szervezetük nem jut el odáig, hogy vízhiány lépjen fel. Miközben haladunk előre a korban, a testünk megváltozik, izomtömegünk csökken és egyre több zsír rakódik le. A vese egyre nehezebben bontja le időben a nátriumot. Ebből kifolyólag, egyre kevesebb víz van a szervezetünkben és testünk sokkal nehezebben jelzi, hogy dehidratáltak vagyunk. Az biztos, hogy bármilyen korban is vagyunk, ahhoz, hogy bőrünk megőrizze szépségét és rugalmasságát, vízre van szüksége. A jól hidratált bőr sokkal szebb, mint a dehidratált bőr.

A bőr frissességének, rugalmasságának, tónusának és egészségének megőrzéséhez nélkülözhetetlen a hidratálás, ez az összetett jelenség, amit úgy írhatnánk le, mint egy állandó vízáramlást a dermisz(irha) és az epidermisz között és amelynek jelenléte százalékban fejezhető ki a bőr legfelső rétegén, vagyis a szaruhártyán. A szakemberek szerint, egy jól hidratált bőr 13% vizet tartalmaz. Ez a százalék az öregedés során lecsökken 10%-ra, egészen idős korban pedig akár 7%-ra.

Bőrünket naponta érik külső hatások úgy, mint a napsütés, a meleg, a szél, a szennyezett levegő, a hirtelen hőmérsékletváltozás, ami együttes erővel csökkenti a bőr víztartalékait. Mindent egybevetve levonhatjuk azt a következtetést, hogy az öregedés rendkívül nagy hatással van azokra a rendszerekre, amelyeknek szerepük van a bőr hidratálásának megőrzésében és szabályozásában. A bőr dehidratálódik az öregedés során, így a felületén megjelennek a ráncok, elveszti rugalmasságát és telített jellegét. Ennyit egyelőre erről a témáról. Hamarosan egy újabb írásban foglalkozunk majd részletesen a bőr természetes hidratálásával, azzal a kérdéssel, hogy mi a kulcsa a megfelelő hidratálásnak és azzal, hogy milyen módszerekkel tudunk helyrehozni egy száraz, dehidratált bőrt.