HIDRATAREA – o componentă majoră anti-age.

HIDRATAREA – o componentă majoră anti-age.

Dan Antoaneta trainer [comfort zone]

Dan Antoaneta trainer [comfort zone]

        Aş începe incursiunea noastră în domeniul frumuseţii cu un subiect care mie personal mi se pare foarte interesant şi important de discutat: Hidratarea.
Haideţi să vorbim puţin despre apa noastră cea de toate zilele. Este un lucru cunoscut faptul că organismul nostru este constituit în proporţie de 70% apă, sângele este 80% apă iar creierul nostru conţine 75% apă. Cu toate astea trebuie să ni se amintească constant să bem zilnic apă, cantitatea variind în funcţie de anumiţi factori.

Dacă eşti o persoană normală ca şi greutate şi cu o viaţă relativ sedentară atunci 1,5-2 litri/zi sunt suficienţi. Dacă eşti o persoană activă care face mult sport, atunci ai nevoie de aproximativ 3 litri de apă/zi, cantitate recomandată şi persoanelor care au tendinţa de a se îngrăşa.

Apa se elimină din corp nu doar prin transpiraţie ci şi prin respiraţie sau organele excretoare. Este demonstrat că un consum insuficient de apă duce la acumularea toxinelor, metabolismul devine din ce în ce mai lent, depozitele de grăsime se măresc, etc. Multe persoane au o retenţie de apă motiv pentru care consideră că ar trebui să reducă consumul de apă. Total greşit! Cu cât dai organismului mai puţină apă, cu atât acesta îşi va face mai multe rezerve de apă. Zilnic corpurile noastre pierd aprox. 2,5 litri de apă. Când facem exerciţii este important să creştem consumul de apă, indicat ar fi să consumăm mai multă apă decât eliminăm prin transpiraţie. Odată ce se instaleaza setea, corpul nostru dă primele semne de deshidratare aşadar nu aşteptaţi să vi se facă sete ca să începeţi să beţi apă. Beţi din când în când puţin câte puţin şi veţi vedea că va deveni obişnuinţă şi vă veţi simţi cu siguranţă mai bine iar corpul vostru nu va ajunge la faza în care să simtă lipsa acută de apă. Pe măsură ce îmbătrânim corpul ni se schimbă, cantitatea de muşchi din corpul nostru scade iar depozitele de grăsime tind să se acumuleze. Rinichii nostri procesează mult mai greu sodiumul în timp. Asta înseamnă că există mai puţină apă în corpul nostru, iar corpul nostru reacţionează mult mai greu când este vorba să ne alerteze că suntem deshidrataţi. Cert este faptul că la toate vârstele, pielea are nevoie de apă pentru a-şi păstra forma şi aspectul: o piele bine hidratată arată mult mai tânără decât o piele deshidratată.

Indispensabilă pentru a păstra prospeţimea, supleţea, tonusul şi aspectul sănătos al pielii, hidratarea este un fenomen complex care poate fi tradus ca un flux de apă constant din dermă către epidermă şi care se exprimă prin procentajul de apă de la nivelul straturilor superficiale ale epidermei şi anume stratul cornos. Specialiştii spun că o piele este bine hidratată când procentul de apă în organism este de 13%, procente care odată cu vârsta scade la 10% iar la persoanele vârstnice ajungând chiar la 7%.

Pielea luptă zilnic cu agresiunile externe, cum ar fi: soarele, căldura, vântul, poluarea, schimbările bruşte de temperatură care toate împreună diminuează încet, încet rezerva de apă a pielii. Ca şi o concluzie: vârsta antrenează repercursiuni importante asupra structurilor implicate în menţinerea şi reglarea hidratării cutanate. Pielea se deshidrateză şi procesul său de îmbătrânire se accelerează astfel că apar pe suprafaţa pielii ridurile şi liniile fine, pielea pierzându-şi aspectul plin şi ferm. Cam atăt deocamdată despre acest subiect urmând ca într-un articol viitor să discutăm mai în detaliu despre procesul de hidratare cutanată naturală, care este cheia unei hidratări adecvate şi ce anume avem la îndemană pentru a ajuta şi repara o piele uscată şi deshidratată.