Casa Meșteșugarilor

Casa Meșteșugarilor

Casa Meșteșugarilor

Casa Meșteșugarilor

Construirea Casei Meșteșugarilor, cu mai bine de un de secol în urmă, a fost o continuare firească a înființării cercului ”Tinerii meșteșugari” inițiată de către Lajos Tabajdi și Mihály Hérmán. Cercul și-a început activitatea sub președinția lui Lajos Tabajdi în sediul asociației Furnica pe locul fostului gimnaziu, apoi a continuat în casa Kovacs de pe strada Eötvös, după care a cumpărat imobilul Demkő János de pe strada Mihai Viteazu.
În scurt timp însă, spațiul s-a dovedit a fi insuficient moment în care președintele de atunci al cercului, Tankóczi Gyula, a propus construirea unei Case a Meșteșugarilor, care să fie noua casă a cercului ”Tinerilor Meșteșugari” și în același timp să se permită accesul unor meșteșugari independenți, astfel încât noua clădire să fie o a doua casă pentru meșteșugari și în același timp și locaș de cultură.
Imobilul din strada Mihai Viteazu a fost astfel schimbat în 1910, pe imobilul deținut de Grósz Jakab situat pe strada Ștefan Cel Mare, iar construcția noului centru cultural ”Casa Meșteșugarilor” a demarat în primăvara anului 1911, în baza proiectului declarat câștigător semnat de arhitectul Tóásó Pál. Construcția a durat un an și jumătate, timp în care cercul și-a desfășurat activitatea în cadrul clubului de lectură al meșteșugarilor, la invitația președintelui și membrilor din consiliul de conducere al acestui club.
Sediul Casei Meșteșugarilor a fost inaugurat într-un cadru festiv, la data de 8 decembrie 1912, iar în decembrie viitor (1937 – n.t.) conducerea actuală se pregătește să sărbătorească 25 de ani de la darea în folosință. Ca și instituție, Casa Meșteșugarilor a corespuns pe deplin tuturor așteptărilor. Așa cum sugerează și denumirea, clădirea a ajuns să fie considerată casa tuturor meșteșugarilor. În restaurantul propriu, membrii au posibilitatea să se deconecteze jucând oricare din jocurile de societate pe care le au la dispoziție, după o zi obositoare de muncă. Sala de lectură are un fond de carte de peste 6000 de exemplare precum și reviste de specialitate locale și naționale. Anual au loc sesiuni de comunicare pe teme științifice, iar participarea este permisă atât membrilor cât și locuitorilor orașului. Ocazional – chiar și de mai multe ori într-un an – Casa Meșteșugarilor este gazdă primitoare a unor concerte și spectacole literare. Iar sala festivă, cea mai frumoasă din oraș, este de multe ori gazdă a unor baluri, seri de ceai și alte evenimente asemănătoare, organizate de de diferite
Ca un preambul al jubileului de 25 de ani, care va avea loc anul viitor, conducerea Casei Meșteșugarilor a organizat un banchet fastuos în cinstea părintelui său fondator și președinte onorific, căpitanul de poliție Tankóczi Gyula, mulțumindu-i pentru eforturile și munca titanică depuse pentru ridicarea măreței construcții. Organizările în vederea desfășurării banchetului jubiliar din 1937, au fost demarate încă de pe acum.
Până la sosirea vremurilor grele prin care trecem azi, Casa Meșteșugarilor a avut chiar și propria-i orchestră și un profesor de muzică angajat care se ocupa de cultura muzicală a tineretului. Nu există concurs local sau regional pe care corul Casei Meșteșugarilor, format din peste 50 de membrii, să nu îl câștige și ca urmare a performanțelor sale este considerat un grup artistic.
Conducerea actuală a societății este formată din:
Președinte: Kondor Gedeon, vicepreședinte: Kerekes István, Gyüre Lajos, jurist: dr. Glatz József, secretar: dr. Teveli József, notar șef: Lőrinczy Zsigmond, notar: Buús József, trezorier: Vadnay Zsigmond, administrator: Terge László, bibliotecar: Gárdos Ferenc.
Conducerea consiliului cultural este formată din:
Figus Albert; președintele Comitetului Vinului: Erdei István, președintele Comisiei de jocuri: Kiss Sándor și președintele corului: Szakál Ferenc. Dirijorul corului: Saja Sándor maestru, referent pe probleme muzicale și profesor de muzică: Hoffmann Ferenc, maestru.