O lume multicoloră – Moda frezelor multicolore britanice

O lume multicoloră – Moda frezelor multicolore britanice

Londra 2019

Și o imagine cu care deja m-am obișnuit: o metropolă pe ale cărei străzi ne sare imediat în ochi coloritul pestriț. Probabil prezența atâtor culturi se oglindește și în stilurile de coafuri multicolore britanice.
Noua modă a coafurilor înglobează elemente specifice ale diverselor culturi, cel mai bun exemplu fiind împletiturile afro care se regăsesc, în continuare, în colecțiile academiilor prestigioase de coafură. Elementele tradiționale se regăsesc atât în vestimentație cât și în coafuri.

În cazul coafurilor masculine vorbim de 2 stiluri diferite: unul nostalgic, având în vedere revenirea formelor clasice, atât de apreciate în anii trecuți: contur scurt și barbă. Datorită acestui stil s-au redeschis, pe toate meridianele lumii, frizeriile timpurilor trecute, barber shop-urile.
În același timp imaginea bărbatului a fost reînnoită, cu forme care amintesc oarecum de perioada Beatles: contur lăsat puțin mai lung și părul într-o aparentă dezordine.

Generația Y – a milenialilor – este reprezentată de un stil diferit atât ca vestimentație cât și ca coafură. Contează mai puțin genul și mai mult personalitatea: se poartă orice, de la păr scurt până la cel lung, de la ușor colorat până la culorile țipătoare. E generația care își colorează încălțămintele cu carioca și își personalizează obiectele: rucsacul, rolele sau skateboardul. În ce privește îmbrăcămintea – cel puțin din punctul meu de vedere – senzația este că elementele vestimentare sunt alese la întâmplare, fără a încerca imitarea unui stil anume, deja consacrat. Același lucru este valabil și pentru păr.

Nu am mai întâlnit o atât de mare varietate, de-a lungul întregii mele cariere, în ce privește coafurile feminine (doar TONI&GUY au prezentat 6 tendințe noi).
În cazul părului scurt factorul determinat este tunsoare masculină, geometria, una din caracteristicile de nelipsit find asocierea cu un colorit vibrant.
Semilungimea și tunsoarea bob sunt în continuare prezente, nu lipsesc părul tuns până sub urechi, formele drepte scurte sau cele rotunjite, mai scurte în față, formele sasoon, atât drepte cât și ondulate, sau în structuri cârlionțate. La alegerea culorilor e obligatorie utilizarea mai multor culori sau a mai multor nuanțe.

Tendința, în cazul părului lung, este “californian style” (relax attitude), adică ”frufru” ceea ce înseamnă o formă în trepte pieptănată în stilul Charlie a anilor 80. Părul lung stă la baza celor mai diversificate coafuri. Orice este la modă: de la părul ușor ondulat până la cel cârlionțat iar împletiturile sunt în continuare utilizate. În ce privește culorile, la modă sunt și acum ombre sau baleyage.

Alternativ Hair Show este un eveniment deosebit, anul acesta fiind cea de a 37-a ediție, cei 15 hairstyliști de renume mondial reușind, prin intermediul prezentărilor, să trezească interesul publicului prezent. Ca de fiecare, dată scopul acestora a fost unul nobil, caritabil, mai exact ajutorarea copiilor cu leucemie și a familiilor acestora (la ediția din acest an într-o singură seară s-au strâns donații de 160.000 EUR). Iar titlul spectacolului din acest an a fost PARODY. Pe parcursul a 3 ore, am putut urmări prezentarea celor 15 echipe. Atmosfera, coafurile, coregrafia au fost excepționale. Cu ajutorul imaginilor și a sunetului fiecare din echipe a încercat să transmită publicului acele gânduri, idei sau emoții care i-au preocupat în ultima perioadă. Din punctul meu de vedere cele mai emoționante prezentări au fost Toxic fashion și Favourite, la care se mai adaugă două prezentări în care omul a fost prezentat ca un robot: automatism în obiceiuri și comportament, dependeță de tehnologie și gadget-uri electronice.
Ca și în cazul altor domenii și acesta evoluează constant, există aceleași preocupări, toate aceste regăsindu-se în trendurile actuale pe care le impune.